Radványi Gáborral, a Futureal-csoport főépítészével és Koczka Nórával, a Basic Collection cégvezetőjével beszélgettünk a Basic Collection legfrissebb projektjéről

Már nagyon vártuk, hogy megmutathassunk Nektek az Octogon magazinban megjelent cikkünket! Az eredeti írást megtalálhatod az Octogon magazin 170-es (2021/6-os) számában is vagy görgess lejjebb!

Mitől különleges ez az épület? Miért más, mint a többi pláza?
Radványi Gábor: Ez az első okospláza Magyarországon. Telefonos applikáció segítségével lehet számos szolgáltatást elérni, többek között a parkoló jegymentes működtetését, a tervezett vásárlási helyhez legközelebb eső parkolóhelyre vezetést, a bevásárlóközponton belüli tájékozódást, esetleges helyfoglalásokat, előrendeléseket. Másrészt a szokásos, kívülről zárt, befele élő bevásárlóközpontokkal szemben a Futureal-csoport olyan épületet tervezett, mely nyugati oldalán az átrium teljes keresztmetszetében megnyílik a fő megközelítés irányába, így az Etele Pláza mint egy kinyíló ajándékdoboz mutatja az épület fő rendező elveit.

 

Buda legnagyobb bevásárlóközpontját kellett lakályossá tenni:
ez kihívásnak elég komoly. Nem volt semmi félsz a csapatban?

Koczka Nóra: Nem volt, szerencsére. Nagyon örültünk, hogy a Futureal-csoporttal karöltve ismét egy ilyen komplex projekt részesei lehettünk. Csapatunk már eddig rengeteg tapasztalatot és rutint szerzett, hiszen több bevásárlóközpont berendezésén túl vagyunk, számos hazai és nemzetközi projektet segítettünk a koncepciótól a világszintű kiszállításig. Példaként a mi nevünkhöz kötődik Bulgária első prémium kategóriás bevásárlóközpontja, aztán a Nový Smíchov Prágában, itthon pedig a Westend, a Corvin, az Aréna Pláza és a Köki terminál berendezése is.

A Futureal-csoport tervezői által együttműködve egy már jól előkészített elképzelést kellett megvalósítanunk, néhány változtatás volt csak menet közben, így magabiztosan álltunk az új kihívás elé.

Mire szólt a felkérés?
K.N.: A feladat a pláza food courtjának, annak teljes szintjének és külterének mobil bútorainak szállítására szólt. Szakértő kollégáink a Futureal-csoport belsőépítészeitől kapott látványtervek és moodboardok alapján személyre szabva válogatták össze kínálatunkból a legmegfelelőbb, forgalmas helyszíneken jól használható asztalokat, székeket, padokat, virágtartókat és hulladékgyűjtőket.

 

A plázatervezés során általában mik a speciális, egyedi elvárások?
R.G.: Ma kell olyan épületet alkotnunk, amely a holnap vásárlóit fogja kiszolgálni, megfelelő flexibilitással, hogy a folyamatos megújulás lehetősége biztosított legyen. A technikai fejlődés sebességével arányos vásárlói szokások rohamos változását legalább 4-5 évre előre kell látni ahhoz, hogy az átadás pillanatában aktuális is friss termék jöjjön létre, mely hosszú távon képes a változó szokásokat és igényeket kielégíteni.

 

Mennyire egységes a közösségforgalmi területek kialakítása, mi volt a belsőépítészeti koncepció?
A tervezés kezdetén az általunk bevont szakértőkkel közösen készítettük el az épület alapkoncepcióját és ezzel összefüggő technikai specifikációját. A koncepció véglegesítése során kialakítottuk az épület alapstruktúráját, belső tereinek térszervezését. A belsőépítész koncepcióval szemben az egyik alap igény volt a kinti és benti világ ellentétének hangsúlyozása, melynek az ütközőzónája az épület főbejárati üvegfalával elmetszett átriumtér. A külső a helyszín adottságaihoz igazodó, szigorú szabályok szerint szerkesztett, merev világ, a belső ennek ellentéteként a barátságos, oldott, humánus közeg, ahol otthonosan érezhetik magukat az emberek. Mindez felfogható egy ajándékdoboz analógiaként is, ahol a kemény dobozos csomagolás véd a külső hatásoktól, a belül elhelyezett puha csomagolás körülöleli a tartalmat.

 

Mennyire kaptak szabad kezet a Basic Collection munkatársai a munka során?
R.G.: Az alapkoncepció kidolgozása a fejlesztővel szoros együttműködésben, egy folyamatos együttgondolkodás eredményeként jött létre. A közös munka nem korlátokat szabott, hanem szélesebbre nyitotta azt a szempontrendszert, amin belül az alkotás megszületett. Egy ügyfélközpontú, proaktív hozzáállású csapatot ismertünk meg bennük, akik azonnal megértették elképzeléseinket, és testre szabott ajánlatot alakítottak ki részünkre. A határidőket tartva, precízen és megbízhatóan végezték el a munkájukat. Öröm volt velük dolgozni!

Több mint 20 éves múltra tekintenek vissza. Számos márka egyedi forgalmazói, de a piac nagyon sok kiváló céget számlál. Mit gondol, miért épp a Basic Collectionre esett a választás?
K.N.: A Basic Collection nagyon erős szakmailag ezen a területen és talán mondhatom, hogy a legszélesebb skála nálunk van a bútormárkákból. Abban, hogy mellettünk döntöttek, nagy szerepet játszott, hogy korábban már számos hasonló projektet sikeresen megvalósítottunk itthon és külföldön. Persze döntő fontosságú volt az is, hogy a megrendelő számára a legmegfelelőbb csomagárat tudtuk biztosítani.

A legnagyobb kihívások közül mi volt a csúcs? A leg-leg-leg?
K.N.: A szállítás, kivitelezés és a csapat összehangolása nagy feladat volt! A megfelelő terv elkészítése és annak a körülményekhez való folyamatos újratervezése, hiszen a nyitást megelőző héten még rengeteg más alvállalkozó dolgozott a helyszínen, akikhez folyamatosan alkalmazkodnunk kellett.
De büszkén mondhatjuk, hogy határidőre, pontosan elkészültünk, és egy ekkora volumenű projekt esetében is hibátlanul tudtunk teljesíteni.
Mi a következő feladat? Hol kell bizonyítani a szakértelmüket és használni a tapasztalataikat?
K.N.: Jelenleg több nagy és izgalmas hotelprojekten dolgozunk, ahol megélhetjük a szakma szépségét, segítséget nyújtva ezzel megrendelőink számára is. Egy-egy együttműködés sikeres zárását akár több hónapos, helyenként több éves előkészítés is megelőzheti, és ez idő alatt mindvégig a legjobb tudásunkat tesszük bele a munkába, teljes felelősséggel kezeljük a feladatot, és nem egyszer elmondhatjuk, hogy kicsit beléjük is szeretünk.

 

További képekért a projektről kattints ide!

 

Tetszik ez a bejegyzés?

Lépjen kapcsolatba velünk

  Név *
  Telefon *
  E-mail *

  Thank You!

  Our manager will contact you shortly!

  Skip to content